Pyszne kotlety z kurczaka z dodatkiem sera żółtego, panierowane w rozkruszonych płatkach kukurydzianych to pomysł na pyszny obiad dla małych i dużych.
Chrupiące kotlety z kurczaka - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 sera żółtego
- 2 łyżki kaszy manny
- przyprawy: sól, pieprz, złocista przyprawa do kurczaka
Chrupiące kotleciki z kurczaka - składniki na panierkę:
- około 4 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
Jak zrobić chrupiące kotlety z kurczaka?
- Mięso oczyść, osusz, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
- Mięso przełóż do miski, dodaj jajka, drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ser żółty starty na dużych oczkach tarki i kaszę mannę. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Całość dokładnie ze sobą połącz.
- Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera.
- Z mięsa formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w płatkach wymieszanych z bułką tartą.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, do zarumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz