wtorek, 9 czerwca 2020

Chrupiące kotlety z kurczaka

Pyszne kotlety z kurczaka z dodatkiem sera żółtego, panierowane w rozkruszonych płatkach kukurydzianych to pomysł na pyszny obiad dla małych i dużych.

Chrupiące kotlety z kurczaka



Chrupiące kotlety z kurczaka - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 sera żółtego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: sól, pieprz, złocista przyprawa do kurczaka


Chrupiące kotleciki z kurczaka - składniki na panierkę:

  • około 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka


Jak zrobić chrupiące kotlety z kurczaka?

  • Mięso oczyść, osusz, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajka, drobno posiekaną cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ser żółty starty na dużych oczkach tarki i kaszę mannę. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Całość dokładnie ze sobą połącz.
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera.
  • Z mięsa formuj kotlety i obtaczaj je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w płatkach wymieszanych z bułką tartą.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju, do zarumienienia.
Smacznego!
Chrupiące kotlety z kurczaka
Chrupiące kotlety z kurczaka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz