Przepyszne, wbrew pozorom niezbyt słodkie, kremowe ciasto bez pieczenia na krakersach i herbatnikach, składające się z warstwy czekoladowej i orzechowej. Ciasto z masłem orzechowym i dużą ilości czekolady jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam! :)
Ciasto bez pieczenia orzechowo-czekoladowe - składniki na krem czekoladowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 135 g gorzkiej czekolady
- 135 g mlecznej czekolady
Ciasto orzechowo-czekoladowe - składniki na krem orzechowy:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g masła orzechowego
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto orzechowo-czekoladowe bez pieczenia - pozostałe składniki:
- kilkadziesiąt sztuk krakersów
- kilkadziesiąt sztuk herbatników
- 50 g mlecznej czekolady
Jak zrobić ciasto orzechowo-czekoladowe?
- W pierwszej kolejności przygotuj krem czekoladowy. Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitej śmietany, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do śmietany, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Przygotuj krem orzechowy. Do miski wlej śmietankę, dodaj mascarpone, krem orzechowy i przesiany cukier puder. Całość zmiksuj na gęsty, gładki krem.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę krakersów, wyłóż połowę kremu czekoladowego, przykryj warstwą herbatników. Kolejno wyłóż połowę kremu orzechowego, przykryj krakersami. Powtórz powyższe czynności, czyli ponownie wyłóż krem czekoladowy, herbatniki i krem orzechowy.
- Ciasto oprósz czekoladą startą na dużych oczkach tarki.
- Ciasto orzechowo-czekoladowe wstaw na około 12 godzin do lodówki, by herbatniki i krakersy zdążyły zmięknąć, a warstwy dobrze stężeć.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na ciasto balowe i słonecznikowiec na herbatnikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz