Ale te rogaliki są pyszne! Kruche, wspaniale pachnące, rozpływające się w ustach rogaliki z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego. Naprawdę trudno się od nich oderwać! Dlatego proponuję od razu przygotować je z podwójnej porcji, bo znikają w tempie ekspresowym. ;)
Kruche rogaliki z marmoladą - składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 200 g masła
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo: ulubiona marmolada i cukier puder
Jak zrobić kruche rogaliki z marmoladą?
- Masło posiekaj z mąką, dodaj serek homogenizowany, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na 4 równe części.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie uformuj rogalik.
- Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- Gotowe i ostudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Rogaliki są przepyszne. Na świeta musiałam zrobić potrójną ich porcję.
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na jaki do tej pory natrafiłam����
Super, bardzo się cieszę, że smakowało. :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPięć z termoobiegiem czy grzałka góra-dół?
OdpowiedzUsuńGrzałka góra-dół. :)
UsuńPyszności i bez dodatkowego cukru .
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie. :)
Usuń