piątek, 19 czerwca 2020

Kruche rogaliki z marmoladą

Ale te rogaliki są pyszne! Kruche, wspaniale pachnące, rozpływające się w ustach rogaliki z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego. Naprawdę trudno się od nich oderwać! Dlatego proponuję od razu przygotować je z podwójnej porcji, bo znikają w tempie ekspresowym. ;)

Kruche rogaliki z marmoladą



Kruche rogaliki z marmoladą - składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: ulubiona marmolada i cukier puder


Jak zrobić kruche rogaliki z marmoladą?

  • Masło posiekaj z mąką, dodaj serek homogenizowany, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto podziel na 4 równe części.
  • Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Na środek każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie uformuj rogalik.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Gotowe i ostudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Kruche rogaliki z marmoladą
Kruche rogaliki z marmoladą

6 komentarzy:

  1. Rogaliki są przepyszne. Na świeta musiałam zrobić potrójną ich porcję.
    Najlepszy przepis na jaki do tej pory natrafiłam����

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakowało. :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Pięć z termoobiegiem czy grzałka góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności i bez dodatkowego cukru .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń