Pyszne, sycące i niezwykle aromatyczne leczo z dodatkiem cukinii, kiełbasy, parówek i świeżych pomidorów, to proste do przygotowania danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdza się w roli obiadu i kolacji.
Leczo z cukinią - składniki:
- 2 cebule
- 400 g kiełbasy
- 400 g parówek
- 5 papryk (najlepiej 3 czerwone, 1 żółta i 1 zielona albo wszystkie czerwone)
- 4 cukinie
- 1 kg pomidorów
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić leczo z cukinią?
- W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki i parówki pokrojone w plasterki. Smaż przez około 8 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużym ogniu przez kolejne 5 minut.
- Dodaj przyprawy i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smaż ponownie przez 5 minut.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój szypułki i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do garnka. Wlej również przecier pomidorowy i dodaj koncentrat pomidorowy.
- Zawartość garnka zagotuj i gotuj na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez około 8-10 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na drobiowe kotlety siekane z cukinią i kurczaka z warzywami i ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz