czwartek, 25 czerwca 2020

Leczo z cukinią

Pyszne, sycące i niezwykle aromatyczne leczo z dodatkiem cukinii, kiełbasy, parówek i świeżych pomidorów, to proste do przygotowania danie jednogarnkowe, które doskonale sprawdza się w roli obiadu i kolacji.

Leczo z cukinią
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią - składniki:

  • 2 cebule
  • 400 g kiełbasy
  • 400 g parówek
  • 5 papryk (najlepiej 3 czerwone, 1 żółta i 1 zielona albo wszystkie czerwone)
  • 4 cukinie
  • 1 kg pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić leczo z cukinią?

  • W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj kiełbasę pokrojoną w półplasterki i parówki pokrojone w plasterki. Smaż przez około 8 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu dodaj oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużym ogniu przez kolejne 5 minut.
  • Dodaj przyprawy i pokrojoną w kostkę cukinię. Całość smaż ponownie przez 5 minut.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, wykrój szypułki i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj do garnka. Wlej również przecier pomidorowy i dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Zawartość garnka zagotuj i gotuj na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez około 8-10 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz