Pyszne, domowe lody bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem kajmaku, orzeszków ziemnych i rodzynków. To idealny deser na letnie, upalne dni!
Lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami - składniki:
- 660 ml jogurtu naturalnego
- 400 g masy kajmakowej
- 2 łyżki cukru pudru
- dwie garści orzeszków ziemnych (użyłam pieczonych, niesolonych, ale solone też mogą być)
- garść rodzynków
Jak przygotować lody jogurtowo-kajmakowe z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami?
- Jogurt zmiksuj z masą kajmakową. Dodaj cukier puder, ponownie zmiksuj. Dodaj orzeszki ziemne i rodzynki, wymieszaj łyżką. Kilka rodzynków i orzeszków pozostaw do posypania wierzchu lodów.
- Powstałą masę przełóż do pojemnika do lodów i wstaw do zamrażarki. Podczas chłodzenia, co około 30 minut, przez pierwsze 3 godziny mrożenia, wyjmij lody z zamrażarki i krótko zmiksuj, by nie wytworzyły się kryształki lodu. Dzięki temu lody będą bardziej puszyste i kremowe. Po ostatnim miksowaniu posyp wierzch lodów pozostawionymi orzeszkami i rodzynkami.
- Lody po około 5-6 godzinach mrożenia są gotowe do jedzenia. Dłuższy czas mrożenia sprawi, że lody staną się twarde, wówczas po wyjęciu z zamrażarki należy odczekać około 30 minut, by odrobinę zmiękły i dopiero zajadać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz