wtorek, 30 czerwca 2020

Pasztet jajeczny

Smakowity, puszysty i prosty w przygotowaniu pasztet jajeczny, idealny nie tylko na wielkanocny stół. :)

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny - składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe 
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pasztet jajeczny?

  • Jajka zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Do startych jajek dodaj żółtka, musztardę, majonez, kaszę mannę, śmietanę i posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.
  • Białka ubij na sztywno. Delikatnie wmieszaj w masę jajeczną.
  • Foremkę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. 
  • Do formy przełóż masę jajeczną, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
  • Po upieczeniu pozostaw pasztet w formie do całkowitego ostudzenia. 
  • Pasztet najlepiej kroi się na drugi dzień, kiedy całą noc poleży w lodówce.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz