czwartek, 4 czerwca 2020

Rogaliki serowe

Miękkie, puszyste, ekspresowe w przygotowaniu i szybko znikające rogaliki serowe z lukrem. :)

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe



Rogaliki serowe - składniki:

  • 2 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego (około 8 g)
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Rogaliki serowe - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić rogaliki serowe?

  • Wszystkie składniki przełóż do miski, wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każde koło pokrój na 12 równych trójkątów. Z wykrojonych trójkątów formuj rogaliki, zwijając od podstawy.
  • Rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny.
  • Ostudzone rogaliki polukruj i pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!

Rogaliki serowe
Rogaliki serowe
Rogaliki serowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz