Idealne na obiad dla całej rodziny roladki drobiowe z chrzanem i szczypiorkiem zapieczone w pysznym sosie serowym przygotowanym na bazie serków topionych.
Roladki schabowe z chrzanem - składniki:
- 600 g schabu
- 1 pęczek szczypiorku
- 7 łyżeczek chrzanu
- 4 łyżeczki masła
- przyprawy: sól i pieprz
Roladki schabowe w sosie serowym - składniki na sos serowy:
- 2,5 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 200 g serka topionego śmietankowego
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Jak zrobić roladki schabowe w sosie serowym?
- Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plasterku mięsa ułóż 1 łyżeczkę chrzanu, pół łyżeczki masła i odrobinę posiekanego szczypiorku. Zwiń ściśle w kształt roladki i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Przygotuj sos serowy. Do garnka wlej mleko, dodaj masło, mąkę i serek topiony. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje, a składniki dobrze się ze sobą połączą. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Przygotowanym sosem zalej roladki schabowe.
- Naczynie z roladkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na roladki z karkówki i roladki z kurczaka w sosie musztardowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz