poniedziałek, 22 czerwca 2020

Roladki schabowe z chrzanem

Idealne na obiad dla całej rodziny roladki drobiowe z chrzanem i szczypiorkiem zapieczone w pysznym sosie serowym przygotowanym na bazie serków topionych. 

Roladki schabowe z chrzanem



Roladki schabowe z chrzanem - składniki:

  • 600 g schabu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 7 łyżeczek chrzanu 
  • 4 łyżeczki masła 
  • przyprawy: sól i pieprz

Roladki schabowe w sosie serowym - składniki na sos serowy:

  • 2,5 szklanki mleka 
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej


Jak zrobić roladki schabowe w sosie serowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. Na każdym plasterku mięsa ułóż 1 łyżeczkę chrzanu, pół łyżeczki masła i odrobinę posiekanego szczypiorku. Zwiń ściśle w kształt roladki i przełóż do naczynia żaroodpornego. 
  • Przygotuj sos serowy. Do garnka wlej mleko, dodaj masło, mąkę i serek topiony. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje, a składniki dobrze się ze sobą połączą. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  • Przygotowanym sosem zalej roladki schabowe. 
  • Naczynie z roladkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na roladki z karkówki i roladki z kurczaka w sosie musztardowym.
Roladki schabowe z chrzanem
Roladki schabowe z chrzanem
Roladki schabowe z chrzanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz