Schab duszony z papryką, soczewicą, marchewką i pomidorami to pyszne, sycące i rozgrzewające danie obiadowe.
Schab duszony z papryką i soczewicą - składniki:
- 500-600 g schabu
- 2 cebule
- 3 niewielkie marchewki
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- bulion warzywny
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić schab duszony z papryką i soczewicą?
- Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso.
- Schab przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej bulionem w takiej ilości, by mięso było całkowicie przykryte. Duś na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj do mięsa. Dodaj również marchewki starte na dużych oczkach tarki. Mięso duś na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 40 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj soczewicę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj również pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Schab dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszaj.
- Całość duś jeszcze przez około 15 minut - do miękkości soczewicy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz