wtorek, 2 czerwca 2020

Schab duszony z papryką i soczewicą

Schab duszony z papryką, soczewicą, marchewką i pomidorami to pyszne, sycące i rozgrzewające danie obiadowe.

Schab duszony z papryką i soczewicą



Schab duszony z papryką i soczewicą - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 2 cebule
  • 3 niewielkie marchewki
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • bulion warzywny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • dodatkowo: olej do smażenia 

Jak zrobić schab duszony z papryką i soczewicą?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso.
  • Schab przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej bulionem w takiej ilości, by mięso było całkowicie przykryte. Duś na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w pióra. Dodaj do mięsa. Dodaj również marchewki starte na dużych oczkach tarki. Mięso duś na niewielkiej mocy palnika przez kolejne 40 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj soczewicę i paprykę pokrojoną w kostkę. Dodaj również pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Schab dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszaj.
  • Całość duś jeszcze przez około 15 minut - do miękkości soczewicy.
Smacznego!
Schab duszony z papryką i soczewicą
Schab duszony z papryką i soczewicą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz