Delikatny, soczysty i aromatyczny schab w sosie koperkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Schab w sosie koperkowym - składniki:
- 600 g schabu
- 500 ml bulionu
- 1 duża marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 pęczka koperku
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić schab w sosie koperkowym?\
- Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
- Kawałki mięsa przesmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
- W garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażone mięso, dopraw solą i pieprzem.
- Mięso gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
- Po upływie powyższego czasu dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Całość gotuj jeszcze przez około 45 minut.
- Do ugotowanego mięsa dodaj śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj posiekany koperek. Sos gotuj jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz