sobota, 6 czerwca 2020

Schab w sosie koperkowym

Delikatny, soczysty i aromatyczny schab w sosie koperkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Schab w sosie koperkowym



Schab w sosie koperkowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 500 ml bulionu
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia



Jak zrobić schab w sosie koperkowym?\

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą i pieprzem.
  • Kawałki mięsa przesmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
  • W garnku zagotuj bulion. Dodaj podsmażone mięso, dopraw solą i pieprzem.
  • Mięso gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu dodaj marchewkę startą na średnich oczkach tarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Całość gotuj jeszcze przez około 45 minut.
  • Do ugotowanego mięsa dodaj śmietankę i zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Dodaj posiekany koperek. Sos gotuj jeszcze przez 5 minut.
Smacznego!
Schab w sosie koperkowym
Schab w sosie koperkowym
Schab w sosie koperkowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz