sobota, 20 czerwca 2020

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem to świetny pomysł na przemycenie w diecie tego wartościowego, choć niezbyt lubianego warzywa. Jestem przekonana, że szpinak w tej wersji przypadnie do gustu nawet największym niejadkom. :)

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem




Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem - składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 małe filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanego
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem?

  • Na kilka godzin przed przyrządzaniem kotletów wyjmij z zamrażalnika szpinak, by się rozmroził.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Wrzuć rozmrożony szpinak i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5-8 minut. Całość dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i drobno pokrój. Wrzuć do miski.
  • Białka oddziel od żółtek. Do miski dorzuć żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wmieszaj w mięsną masę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Siekane kotlety drobiowe ze szpinakiem

1 komentarz: