czwartek, 11 czerwca 2020

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Pyszna, pożywna i aromatyczna zapiekanka ryżowa z dodatkiem mięsa mielonego, pieczarek, pomidorów i sera żółtego. 

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym





Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 250 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, majeranek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić zapiekankę ryżową z mięsem mielonym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku, smaż do zeszklenia.
  • Dodaj mięso mielone, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 15 minut.
  • Na patelnię dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez około 7 minut. 
  • Kolejno dodaj pomidory z puszki i przecier. Całość dopraw bazylią, oregano i majerankiem, a w razie potrzeby także solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
  • Do sosu dodaj ugotowany wcześniej ryż, dokładnie wymieszaj.
  • Naczynie do zapiekania wysmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż połowę masy, kolejno połowę sera żółtego startego na dużych oczkach tarki, następnie pozostałą część masy i na końcu pozostałą część startego sera żółtego.
  • Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz