Wspaniale pachnące, przepyszne, kruche ciasteczka serowe z jabłkami, które są ekspresowe w przygotowaniu. Mają tylko jedną wadę - zbyt szybko znikają z talerza. Polecam! :)
Ciasteczka serowe z jabłkami - składniki:
- 1 2/3 szklanki mąki pszennej
- 250 g półtłustego twarogu
- 200 g masła
- 32 g cukru waniliowego
- 3 jabłka
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Jak zrobić ciasteczka serowe z jabłkami?
- Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
- Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj rozgnieciony widelcem twaróg i cukier waniliowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm.
- Z ciasta wykrój szklanką kółka. Na każde kółko ułóż kawałek jabłka, złóż na pół i sklej ciasto w rogach.
- Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Ciasteczka przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia.
- Ostudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz