niedziela, 26 lipca 2020

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Wspaniale pachnące, przepyszne, kruche ciasteczka serowe z jabłkami, które są ekspresowe w przygotowaniu. Mają tylko jedną wadę - zbyt szybko znikają z talerza. Polecam! :)
Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami - składniki:

  • 1 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 200 g masła 
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 jabłka
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia



Jak zrobić ciasteczka serowe z jabłkami?

  • Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki.
  • Zimne masło posiekaj z mąką, dodaj rozgnieciony widelcem twaróg i cukier waniliowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm.
  • Z ciasta wykrój szklanką kółka. Na każde kółko ułóż kawałek jabłka, złóż na pół i sklej ciasto w rogach.
  • Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczeniem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Ciasteczka przełóż na kratkę i pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również mój przepis na serowe ciasteczka z cukrem oraz kruche rogaliki z marmoladą.
Ciasteczka serowe z jabłkami
Ciasteczka serowe z jabłkami

Ciasteczka serowe z jabłkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz