Pyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych i rodzynków, obtoczone w płatkach kukurydzianych. Doskonałe na drugie śniadanie, rowerową wycieczkę za miasto czy piknik. :)
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi - składniki:
- 130 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 łyżki rodzynków
- 100 g płatków kukurydzianych
Jak zrobić ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jajka i aromat. Dokładnie zmiksuj.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, krótko zmiksuj.
- Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj łyżką.
- Płatki kukurydziane rozdrobnij w blenderze lub przy pomocy wałka, przesyp do miseczki.
- Łyżeczką nabieraj ciasto, obtaczaj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, formuj okrągłe ciastka.
- Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na ciastka z kajmakiem i czekoladą oraz ciastka orzechowe z masłem orzechowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz