piątek, 24 lipca 2020

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Pyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych i rodzynków, obtoczone w płatkach kukurydzianych. Doskonałe na drugie śniadanie, rowerową wycieczkę za miasto czy piknik. :)
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi
Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi

Ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi - składniki:

  • 130 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki rodzynków
  • 100 g płatków kukurydzianych

Jak zrobić ciastka kokosowe z płatkami kukurydzianymi?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodaj jajka i aromat. Dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, krótko zmiksuj.
  • Dodaj wiórki kokosowe i rodzynki, wymieszaj łyżką.
  • Płatki kukurydziane rozdrobnij w blenderze lub przy pomocy wałka, przesyp do miseczki.
  • Łyżeczką nabieraj ciasto, obtaczaj w rozkruszonych płatkach kukurydzianych, formuj okrągłe ciastka.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz