Pyszne, chrupiące, mocno orzechowe ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego i siekanych orzechów laskowych. W sam raz na przekąskę, piknik czy rowerową wycieczkę za miasto. :)
Ciastka orzechowe z masłem orzechowym - składniki:
- 135 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 1 jajko
- 3 łyżki masła orzechowego
- 100 g posiekanych orzechów laskowych
Jak zrobić ciastka orzechowe z masłem orzechowym?
- Masło wraz z miodem przełóż do rondelka i podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkowitego rozpuszczenia się masła. Pozostaw do ostudzenia.
- W misce wymieszaj ze sobą suche składniki, tj. mąkę, sodę oczyszczoną, sól, cukier i cukier waniliowy.
- Do suchych składników dodaj rozpuszczone i ostudzone masło z miodem, jajko, masło orzechowe i orzechy. Szybko zagnieć ciasto.
- Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz dłonią.
- Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 16 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na kruche ciasteczka owsiane i ciastka z kajmakiem i czekoladą.
Uwielbiam masło orzechowe, tak więc ciasteczka muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą świetne, polecam wypróbować. :)
Usuń