Ależ to ciasto jest pyszne! Puszysty biszkopt, krem kokosowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone z dodatkiem białej czekolady i migdałów, a do tego świeże truskawki zatopione w galaretce. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kokosu. Bardzo polecam!
Ciasto Rafaello z truskawkami - składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe z truskawkami - składniki na krem kokosowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 100 g drobno posiekanych migdałów
- 200 g wiórków kokosowych
Pozostałe składniki:
- 2 galaretki truskawkowe
- 650 ml wrzątku
- około 500 g truskawek
Jak zrobić ciasto Rafaello z truskawkami?
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
- Galaretki truskawkowe rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
- Przygotuj krem kokosowy. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitego kremu, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do kremu, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Dodaj posiekane migdały i wiórki kokosowe. Całość krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką.
- Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy, wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptowym, wyłóż pozostałe 1/3 kremu, poukładaj truskawki, a całość zalej lekko tężejącą galaretką.
- Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami oraz truskawkowy 3 bit (bez pieczenia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz