niedziela, lipca 05, 2020

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ależ to ciasto jest pyszne! Puszysty biszkopt, krem kokosowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone z dodatkiem białej czekolady i migdałów, a do tego świeże truskawki zatopione w galaretce. To ciasto z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kokosu. Bardzo polecam!

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ciasto Rafaello z truskawkami

Ciasto Rafaello z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe z truskawkami - składniki na krem kokosowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g drobno posiekanych migdałów
  • 200 g wiórków kokosowych

Pozostałe składniki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 650 ml wrzątku
  • około 500 g truskawek


Jak zrobić ciasto Rafaello z truskawkami?

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier do czasu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejsz obroty miksera i wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki lub szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwie części.
  • Galaretki truskawkowe rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Przygotuj krem kokosowy. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na sztywny krem. Do ostudzonej, ale jeszcze płynnej czekolady dodaj łyżkę ubitego kremu, wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do kremu, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Dodaj posiekane migdały i wiórki kokosowe. Całość krótko zmiksuj lub wymieszaj szpatułką. 
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
  • Złóż ciasto. Do formy włóż pierwszy blat biszkoptowy, wyłóż 2/3 kremu, przykryj drugim blatem biszkoptowym, wyłóż pozostałe 1/3 kremu, poukładaj truskawki, a całość zalej lekko tężejącą galaretką. 
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger