Kawałki kurczaka smażone w pysznej panierce, a w zasadzie w cieście z dodatkiem sera żółtego i dwóch rodzajów sezamu - jasnego i czarnego, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kotletów drobiowych i pyszny pomysł na szybki obiad. :)
Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej - składniki:
- 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 0,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki czarnego sezamu
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, ostra papryka, słodka papryka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej?
- Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstaw na około 30 minut do lodówki.
- Przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, ser żółty starty na dużych oczkach tarki, bułkę tartą, sezam jasny, sezam czarny oraz sól, pieprz, słodką i ostrą papryką. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w przygotowanej panierce.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na kąski z kurczaka w kefirze i krakersach oraz piersi z kurczaka w miodzie, musztardzie i orzechach.
Przepis jest genialny :)) zrobiłam na weekend to chłopak był pod wrażeniem ze tak potrafię :)) ale nie zdradziłam że przepis wzięłam z bloga.
OdpowiedzUsuń