poniedziałek, 6 lipca 2020

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kawałki kurczaka smażone w pysznej panierce, a w zasadzie w cieście z dodatkiem sera żółtego i dwóch rodzajów sezamu - jasnego i czarnego, to świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kotletów drobiowych i pyszny pomysł na szybki obiad. :)
Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej
Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej - składniki:

  • 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 0,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 150 g sera żółtego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros, ostra papryka, słodka papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej?

  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstaw na około 30 minut do lodówki.
  • Przygotuj panierkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, ser żółty starty na dużych oczkach tarki, bułkę tartą, sezam jasny, sezam czarny oraz sól, pieprz, słodką i ostrą papryką. Całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Każdy kawałek mięsa dokładnie obtocz w przygotowanej panierce.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej

Kotlety drobiowe w panierce serowo-sezamowej


1 komentarz:

  1. Przepis jest genialny :)) zrobiłam na weekend to chłopak był pod wrażeniem ze tak potrafię :)) ale nie zdradziłam że przepis wzięłam z bloga.

    OdpowiedzUsuń