poniedziałek, 20 lipca 2020

Muffinki owsiane z czekoladą

Ekspresowe w przygotowaniu, mocno czekoladowe i wilgotne muffinki kakaowe na maślance z dodatkiem płatków owsianych i mlecznej czekolady.
Muffinki owsiane z czekoladą

Muffinki owsiane z czekoladą - składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 400 g maślanki
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 
  • 2 małe jajka
  • 1 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady

Muffinki owsiane z czekoladą - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła 
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić muffinki owsiane z czekoladą?

  • Płatki owsiane zalej maślanką i odstaw na 20 minut, by napęczniały.
  • Po upływie powyższego czasu do płatków z maślanką wbij jajka i dodaj masło.
  • W osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  • Do suchych składników dodaj połączone ze sobą płatki owsiane, maślankę, jajka i mleko. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasto równomiernie rozłóż do foremek na muffinki, mniej więcej do 3/4 ich wysokości.
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 23 minuty.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzone muffinki polej polewą.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz