Bardzo smaczne, puszyste i delikatne placuszki na kwaśnej śmietanie.
Racuchy na śmietanie - składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić racuchy na śmietanie?
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Dodaj śmietanę, zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksuj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na placki z jabłkami na serkach waniliowych oraz placuszki z czekoladą.
Robię podobne z mleka kwaśnego, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzekonałaś mnie jutro przetestuje ten przepis. Dzięki za przypomnienie o plackach.
OdpowiedzUsuńDałam 2 razy wiecej cukru i wyszły pyszne 😊
OdpowiedzUsuń