wtorek, 28 lipca 2020

Puszyste placki na śmietanie

Bardzo smaczne, puszyste i delikatne placuszki na kwaśnej śmietanie.
Puszyste placki na śmietanie

Racuchy na śmietanie - składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić racuchy na śmietanie?

  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Dodaj śmietanę, zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie zmiksuj. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na placki z jabłkami na serkach waniliowych oraz placuszki z czekoladą.
Puszyste placki na śmietanie
Puszyste placki na śmietanie

Puszyste placki na śmietanie



3 komentarze:

  1. Robię podobne z mleka kwaśnego, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekonałaś mnie jutro przetestuje ten przepis. Dzięki za przypomnienie o plackach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dałam 2 razy wiecej cukru i wyszły pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń