poniedziałek, 13 lipca 2020

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Smakowite roladki z karmelizowaną, słodką marchewką, która idealnie współgra z drobiowym mięsem. 
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 3 małe marchewki
  • 2 łyżki miodu
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką?

  • Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie słupki o długości około 10-12 centymetrów.
  • W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru, wrzuć pokrojoną marchewkę i gotuj przez około 3 minuty, licząc od czasu ponownego zagotowania się wody.
  • Marchewkę wyjmij z wody i osusz, np. na ręczniku papierowym.
  • Na patelni rozgrzej miód. Kiedy miód zacznie się pienić wrzuć marchewkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 5 minut. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na dwa kotlety. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • Na każdym kotlecie ułóż kilka słupków marchewki i zwiń ściśle w roladkę.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na roladki drobiowe z salami i żółtym serem oraz roladki z karkówki.
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką
Roladki drobiowe z karmelizowaną marchewką

2 komentarze: