wtorek, 21 lipca 2020

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Już kilka prostych i łatwo dostępnych składników wystarczy, by przygotować wyjątkowo pyszny obiad, bo właśnie tak smakują roladki schabowe z żółtym serem, papryką i ogórkiem konserwowym, duszone w sosie chrzanowym.
Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym

Roladki schabowe w sosie chrzanowym - składniki:

  • 600 g schabu
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 200 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki schabowe w sosie chrzanowym?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. Mięso dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Paprykę pokrój w paski, a ogórki przekrój wzdłuż na połowę.
  • Na każdym plastrze mięsa ułóż plasterek żółtego sera, kilka pasków papryki i połowę ogórka konserwowego. Kotlety zwiń ściśle w roladkę.
  • Tak przygotowanie roladki obsmaż z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Do 1,5 szklanki wody dodaj 3 łyżeczki chrzanu. Wymieszaj. Powstałą mieszankę wlej na patelnię. Roladki przykryj pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35-40 minut - do miękkości mięsa.
  • Roladki zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. 
  • W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz