Połączenie kurczaka z burakiem? Czemu nie! Połączenie to, choć dość nietypowe, smakuje naprawdę wyśmienicie. Sama podchodziłam do pomysłu przygotowania kotletów siekanych z kurczakiem i burakiem dość sceptycznie, jednak po przyrządzeniu i posmakowaniu, zdecydowanie polecam. Zdrowo i pysznie!
Różowe kotlety drobiowe - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 500 g buraków
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z burakiem?
- W pierwszej kolejności upiecz buraki. Warzywa dokładnie umyj i jeśli są duże przekrój na połowę. Przygotowane buraki przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni Celsjusza i od razu włóż naczynie z burakami. Buraki piecz przez około 50 minut (konkretny czas pieczenia uzależniony jest od wielkości buraków i szczelności naczynia). Po upieczeniu zdejmij pokrywkę i odstaw buraki do ostudzenia.
- Ostudzone buraki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą jogurt z majonezem, dodaj przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ponownie wymieszaj.
- Do miski dodaj jajka i mąkę, całość dobrze wymieszaj.
- Mięso oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Dodaj również odciśnięte z nadmiaru soku, starte buraki. Dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na drobiowe kotlety siekane z cukinią i żółtym serem oraz drobiowe kotlety siekane z kaszą kuskus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz