czwartek, 23 lipca 2020

Różowe kotlety drobiowe

Połączenie kurczaka z burakiem? Czemu nie! Połączenie to, choć dość nietypowe, smakuje naprawdę wyśmienicie. Sama podchodziłam do pomysłu przygotowania kotletów siekanych z kurczakiem i burakiem dość sceptycznie, jednak po przyrządzeniu i posmakowaniu, zdecydowanie polecam. Zdrowo i pysznie!
Różowe kotlety drobiowe

Różowe kotlety drobiowe - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 500 g buraków
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z burakiem?

  • W pierwszej kolejności upiecz buraki. Warzywa dokładnie umyj i jeśli są duże przekrój na połowę. Przygotowane buraki przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piekarnik nastaw na temperaturę 200 stopni Celsjusza i od razu włóż naczynie z burakami. Buraki piecz przez około 50 minut (konkretny czas pieczenia uzależniony jest od wielkości buraków i szczelności naczynia). Po upieczeniu zdejmij pokrywkę i odstaw buraki do ostudzenia.
  • Ostudzone buraki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • W dużej misce wymieszaj ze sobą jogurt z majonezem, dodaj przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ponownie wymieszaj.
  • Do miski dodaj jajka i mąkę, całość dobrze wymieszaj.
  • Mięso oczyść, osusz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Dodaj również odciśnięte z nadmiaru soku, starte buraki. Dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz