czwartek, 30 lipca 2020

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą

Smakowita, bogata w różnorodne składniki sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem, czerwoną fasolą, ogórkami konserwowymi, jajkami i porem.

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą

Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 1 mała kapusta pekińska (około 800-1000 g)
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • biała część pora
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista
  • dodatkowo: olej do smażenia


Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki na sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru


Jak zrobić sałatkę z kapustą pekińską, kurczakiem i czerwoną fasolą?

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, pokrój w drobną kostką, dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą złocistą do kurczaka. Wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki. Następnie na rozgrzanym oleju podsmaż kawałki kurczaka. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Kapustę umyj i drobno pokrój.
  • Pora pokrój w cienkie półplasterki, przelej wrzącą wodą. Odstaw do ostudzenia.
  • Ogórki konserwowe i jajka pokrój w kostkę.
  • Do miski wrzuć kapustę, kurczaka, ogórki, jajka, pora i fasolę odsączoną z zalewy. 
  • W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Sos dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj.
  • Sos wlej do sałatki, dokładnie wymieszaj. 
  • Sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również moje przepisy na:

2 komentarze: