Sernik gotowany z truskawkami, czyli blaty ciasta przełożone kremową, rozpływającą się w ustach, gotowaną masą sernikową i truskawkami, to pyszne ciasto na letni czas, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych truskawek.
Sernik gotowany z truskawkami - składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 200 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik gotowany z truskawkami - składniki na masę serową:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 1 duży budyń waniliowy (64 g)
- 1/3 szklanki mleka
Pozostałe składniki:
- około 800 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 750 ml wrzątku
Jak zrobić sernik gotowany z truskawkami?
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej rozpuszczone i ostudzone masło. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części.
- Każdą część rozsmaruj w formie o wymiarach 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. W garnku roztop masło, dodaj twaróg i ubite jajka z cukrem. Cały czas mieszając gotuj masę na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż się zagotuje. Proszek budyniowy rozmieszaj w mleku. Powstałą mieszankę wlej do masy serowej. Mieszaj i gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje.
- Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki lub połówki.
- Do formy włóż jeden blat ciasta, wylej 1/3 gorącego sera, ułóż połowę truskawek i przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż resztę sera, poukładaj pozostałe truskawki i odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
- Galaretki truskawkowe rozpuść w 750 ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
- Całkowicie ostudzone ciasto zalej tężejąca galaretką, po czym wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również mój przepis na ciasto z kremem karpatkowym i truskawkami oraz ciasto szpinakowe z truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz