środa, 8 lipca 2020

Sernik gotowany z truskawkami

Sernik gotowany z truskawkami, czyli blaty ciasta przełożone kremową, rozpływającą się w ustach, gotowaną masą sernikową i truskawkami, to pyszne ciasto na letni czas, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych truskawek.
Sernik gotowany z truskawkami

Sernik gotowany z truskawkami



Sernik gotowany z truskawkami - składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 200 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sernik gotowany z truskawkami - składniki na masę serową:

  • 5 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 1 duży budyń waniliowy (64 g)
  • 1/3 szklanki mleka


Pozostałe składniki:

  • około 800 g truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 750 ml wrzątku

Jak zrobić sernik gotowany z truskawkami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej rozpuszczone i ostudzone masło. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części.
  • Każdą część rozsmaruj w formie o wymiarach 20 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj masę serową. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. W garnku roztop masło, dodaj twaróg i ubite jajka z cukrem. Cały czas mieszając gotuj masę na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż się zagotuje. Proszek budyniowy rozmieszaj w mleku. Powstałą mieszankę wlej do masy serowej. Mieszaj i gotuj tak długo, aż masa zgęstnieje.
  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na ćwiartki lub połówki.
  • Do formy włóż jeden blat ciasta, wylej 1/3 gorącego sera, ułóż połowę truskawek i przykryj drugim blatem ciasta. Wyłóż resztę sera, poukładaj pozostałe truskawki i odstaw ciasto do całkowitego ostudzenia.
  • Galaretki truskawkowe rozpuść w 750 ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
  • Całkowicie ostudzone ciasto zalej tężejąca galaretką, po czym wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz