wtorek, 14 lipca 2020

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Smakowita surówka z białej kapusty, której sekretnym składnikiem jest zalewa przygotowywana na bazie wody mineralnej gazowanej. Dzięki temu surówkę można przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Prosto i pysznie. :)
Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej

Surówka na wodzie mineralnej - składniki:

  • 2 kg kapusty poszatkowanej
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula

Surówka z białej kapusty na wodzie mineralnej - składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki octu
  • 2 łyżki soli 


Jak zrobić surówkę na wodzie mineralnej?

  • Poszatkowaną kapustę przełóż do dużej miski. Dodaj marchewkę startą na dużych oczkach tarki i drobno pokrojoną cebulę.
  • Składniki zalewy połącz ze sobą. Wlej do kapusty i dokładnie wymieszaj. Kapustę z zalewą odstaw na około 2-3 godziny. W tym czasie kilka razy przemieszaj surówkę.
  • Surówkę możesz przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. 
Smacznego!

5 komentarzy: