czwartek, 9 lipca 2020

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

Szybka i prosta do zrobienia zupa brokułowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej, przygotowana na bazie bulionu warzywnego.

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną

Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną - składniki:

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól, pieprz

Jak zrobić zupę brokułową z kaszą jęczmienną?

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło klarowane. Wrzuć pokrojonego w plasterki pora i smaż do zeszklenia. Dodaj marchewki i pietruszkę pokrojoną w półplasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość dużej mocy palnika, często mieszając, przez około 5 minut.
  • Do garnka wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, brokuła podzielonego na różyczki i kaszę jęczmienną. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do miękkości warzyw i ugotowania się kaszy. Zupę dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię taką zupkę jarzynową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie smakuje :) idealny pomysł na obiad. Mąż był pod wrażeniem jak zrobiłam :)) cytat "jak u mamy"

    OdpowiedzUsuń
  3. oo warto spróbować taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń