poniedziałek, sierpnia 31, 2020

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami

Smakowita i kolorowa, sałatka z fetą, jajkiem, pomidorem i papryką, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.

Sałatka z fetą, jajkiem i warzywami



Sałatka z fetą, jajkiem i pomidorem - składniki:

  • 270 g sera feta
  • 3 małe czerwone papryki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 małe pomidory

Składniki na sos:

  • 180 g jogurtu naturalnego gęstego
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, suszona natka pietruszki, tymianek, bazylia, oregano



Jak zrobić sałatkę z fetą, jajkiem i pomidorem?

  • Ser feta pokrój w kostkę.
  • Z papryk wydrąż gniazda nasienne i pokrój warzywa w paski.
  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  • Pomidory również pokrój w ćwiartki.
  • Na płaskim, dużym talerzu ułóż ćwiartki pomidora, paski papryki i ćwiartki jajek. Na wierzchu wyłóż fetę. Całość polej jogurtem naturalnym wymieszanym z przyprawami.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, sierpnia 30, 2020

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti zapiekane z pulpecikami

Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami, które zapieka się w piekarniku to wyśmienite, pożywne i bardzo aromatyczne danie.
Spaghetti zapiekane z pulpecikami




Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego


Spaghetti zapiekane z pulpecikami - składniki na sos:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 0,5 szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka, cukier

Spaghetti zapiekane z pulpecikami - pozostałe składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g sera mozzarella



Jak zrobić spaghetti zapiekane z pulpecikami?

  • W pierwszej kolejności przygotuj pulpecikami. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostudzoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i oregano. Wyrób na jednolitą masę. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety. W garnku zagotuj bulion, włóż pulpety i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebule wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj pomidory w puszce, przecier pomidorowy, koncentrat  pomidorowy, ketchup i wodę. Wymieszaj. Sos gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut - do czasu jego zredukowania się. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy: sól, pieprz, bazylię, oregano, ostrą paprykę i szczyptę cukru.
  • Makaron spaghetti ugotuj al dente. 
  • Makaron wymieszaj z 2/3 sosu. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaronie poukładaj pulpeciki, zalej je pozostałą częścią sosu. Na wierzchu poukładaj mozzarellę pokrojoną w plasterki.
  • Spaghetti wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania z makaronem:

sobota, sierpnia 29, 2020

Ogórki w zalewie gyros

Ogórki w zalewie gyros

Pyszna sałatka z ogórków na zimę z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli, w pysznej i aromatycznej zalewie z przyprawą gyros. 
Ogórki w zalewie gyros



Ogórki w zalewie gyros - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3 papryki
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku


Ogórki w zalewie gyros - składniki na zalewę:

  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 30 g przyprawy gyros



Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?

  • Ogórki umyj i pokrój w grube plastry, a następnie przełóż do dużej miski lub garnka, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
  • Marchewki obierz i pokrój w grube plasterki, a papryki i cebule w dość dużą kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Marchewki, papryki, cebule i czosnek przełóż do ogórków i dobrze wymieszaj.
  • Przygotuj zalewę. Do miski wsyp cukier, dodaj ocet, olej i przyprawę gyros. Dokładnie wymieszaj.
  • Zalewę wlej do miski lub garnka z warzywami i dobrze wymieszaj.
  • Warzywa z zalewą odłóż na bok na około 6 godzin. W tym czasie kilka razy przemieszaj warzywa.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż warzywa wraz z zalewą do słoików.
  • Słoiki mocno zakręć i zapasteryzuj. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na przetwory z ogórków:

piątek, sierpnia 28, 2020

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Kremowe, pyszne ciasto z malinami składające się z dwóch warstw: czekoladowej i śmietankowej, którego dużą zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia. 
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami



Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem czekoladowy:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże budynie czekoladowe (proszek: 2 x 64 g)
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami - składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Pozostałe składniki:

  • kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów
  • 350 g malin
  • gorzka czekolada 


Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem i malinami?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż biszkoptami.
  • W rondelku zagotuj 800 ml mleka z cukrem. W pozostałych 200 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę i kakao. Powstałą mieszankę wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, energicznie wymieszaj. Partiami dodawaj podzieloną na kostki czekoladę, energicznie wymieszaj.
  • Gorący budyń wylej na biszkopty ułożone w formie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie wyłóż na wierzchu budyniu umyte i osuszone maliny.
  • Na czas przygotowania kremu śmietankowego ciasto wstaw do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder. Kolejno  cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Ubitą śmietanę wyłóż na maliny.
  • Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą.
  • Ciasto z malinami wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:


Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl
Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami

Ciasto czekoladowe z kremem i malinami


środa, sierpnia 26, 2020

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Doskonała w smaku surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, czosnku i sosu majonezowego ze śmietaną. Jej dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Polecam. :) 

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki




Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki - składniki:

  • około 800 g kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier puder


Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki?

  • Kapustę oczyść, osusz i poszatkuj. Lekko posól, dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj do kapusty.
  • Majonez wymieszaj ze śmietaną, ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem i cukrem pudrem.
  • Sos dodaj do kapusty i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na surówki:

poniedziałek, sierpnia 24, 2020

Kurczak pieczony w mleku

Kurczak pieczony w mleku

Pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w mocno czosnkowym, mlecznym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Nie licząc czasu pieczenia, danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Polecam. :)
Kurczak pieczony w mleku


Kurczak pieczony w mleku - składniki:

  • 1,5 kg podudzi (pałek) z kurczaka
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 główka czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kurczaka pieczonego w mleku?

  • Pałki z kurczaka oczyść, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i krótko obsmaż kurczaka.
  • Do mleka dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
  • Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mlekiem, dodaj obrane ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze przez 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z naczynia pałki i do powstałego sosu wlej śmietanę kremówkę. Całość energicznie wymieszaj. Kurczaka podawaj z powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

niedziela, sierpnia 23, 2020

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami

Tiramisu z malinami to ciasto, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem. Słodki krem z białą czekoladą w połączeniu z gorzkim smakiem kawy i dość kwaśnymi malinami daje finalnie pyszne ciasto o wyjątkowym, bardzo ciekawym smaku. Polecam!
Tiramisu z malinami


Tiramisu z malinami - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Tiramisu z malinami - składniki na krem:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Tiramisu z malinami - pozostałe składniki:

  • kilkadziesiąt sztuk okrągłych biszkoptów
  • około 250 ml zaparzonej, dość mocnej kawy
  • około 300-350 g malin
  • kawa zbożowa



Jak zrobić tiramisu z malinami?

  • W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier.  Kolejno, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na sam koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy o wymiarach 20 x 25 cm, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. Pozostaw do ostudzenia
  • Przygotuj krem. W 50 ml śmietanki rozpuść 100 g białej czekolady. Uważaj jednak, by mieszanki nie doprowadzić do zagotowania. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż na około 20 minut do lodówki.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Pozostałe 350 ml śmietany kremówki ubij na sztywno z przesianym cukrem pudrem i serkiem mascarpone. 
  • Do ostudzonej czekolady z kremówką dodaj dwie łyżki ubitego kremu, energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną czekoladę dodaj do ubitego kremu śmietanowego z mascarpone, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec cienkim strumieniem wlej żelatynę. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Złóż ciasto. Biszkopt obficie nasącz kawą, wyłóż 2/3 kremu, kolejno poukładaj maliny, delikatnie wciskając je w krem. Okrągłe biszkopty nasącz kawą, ułóż na malinach. Wyłóż pozostały krem. Ułóż kolejną warstwę nasączonych w kawie biszkoptów. Wierzch biszkoptów oprósz kawą zbożową. Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci też inne przepisy na ciasta z malinami:

sobota, sierpnia 22, 2020

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Szybka w przygotowaniu, składająca się z kilku prostych składników sałatka z kurczakiem, pomidorkami koktajlowymi i mocno czosnkowym sosem. 
Sałatka z sosem czosnkowym




Sałatka z sosem czosnkowym - składniki:

  • 3 garście mixu sałat
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • przyprawa gyros
  • dodatkowo: olej do smażenia

Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym - składniki na sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru


Jak zrobić sałatkę z sosem czosnkowym?

  • Filet z piersi kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, dopraw przyprawą gyros i odstaw na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie, przesmaż kurczaka na rozgrzanym oleju.
  • Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier i zioła prowansalskie, wymieszaj.
  • Na talerzu ułóż mix sałat, kolejno odsączoną z zalewy kukurydzę, kurczaka i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Sałatkę polej sosem czosnkowym.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:


piątek, sierpnia 21, 2020

Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)

Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)

Rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na herbatnikach kakaowych, przełożonych smakowitą masą budyniowo - chałwową. Całości dopełnia polewa czekoladowa i biały sezam.
Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)


Ciasto z kremem chałwowym - składniki na ciasto:

  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 350 g chałwy waniliowej
  • około 350 g herbatników kakaowych
  • garść białego sezamu

Ciasto z kremem chałwowym - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić ciasto z kremem chałwowym?

  • W garnku zagotuj 750 ml. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj żółtka i proszki budyniowe, krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową z żółtkami i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. 
  • Chałwę rozdrobnij na mniejsze kawałki, np. przy pomocy widelca, dodaj do kremu, krótko zmiksuj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż połowę herbatników, kolejno połowę masy chałwowej, znowu herbatniki, ponownie masę chałwową i na końcu herbatniki.
  • Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowanie polewy czekoladowej.
  • Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej wierzch ciasta, a następnie posyp białym sezamem.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia: 


czwartek, sierpnia 20, 2020

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Ciasteczka cytrynowe z lukrem

Chrupiące, wspaniale pachnące, maślane ciasteczka cytrynowe z lukrem. Pycha! :)
Ciasteczka cytrynowe z lukrem


Maślane ciasteczka cytrynowe z lukrem - przepis na ciastka:

  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny

Ciasteczka cytrynowe z lukrem - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Jak zrobić ciasteczka cytrynowe z lukrem?

  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wbij jajko oraz dodaj sok i skórkę z cytryny. Szybko zagnieć ciasto. 
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą część owiń w folię spożywczą i włóż na około 45 minut do lodówki.
  • Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o grubości mniej więcej 3 mm. Dowolnymi foremkami wycinaj ciasteczka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciastka polukruj po ich całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:

wtorek, sierpnia 18, 2020

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku, czyli mięsem mielonym z pomidorami, papryką i mozzarellą, to pomysł na pyszny, letni i pożywny obiad.
Cukinia faszerowana po bolońsku


Cukinia faszerowana po bolońsku - składniki:

  • 3 dość duże cukinie
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku 
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g mozzarelli (masa po odsączeniu)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić cukinię faszerowaną po bolońsku?

  • Cukinię umyj, przetnij wzdłuż i wydrąż środki. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu. Wydrążone cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj farsz. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj mięso, smaż przez 10 minut. Kolejno dodaj pomidory z puszki i  drobno pokrojoną paprykę, smaż 5 minut. 
  • Odłożony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj do sosu, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano i suszonym czosnkiem. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Mozzarellę pokrój w cienkie paski. Wyłóż nią spód podpieczonych połówek cukinii. następnie równomiernie rozłóż farsz. Połówki cukinii wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Cukinia faszerowana po bolońsku
Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

niedziela, sierpnia 16, 2020

Placki budyniowe

Placki budyniowe

Super szybkie i pyszne placki, których przygotowanie polega tylko na wrzuceniu wszystkich składników do miski, zmiksowaniu i usmażeniu. Polecam! 
Placki budyniowe




Placki budyniowe - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy (proszek budyniowy: 40 g)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia

Jak zrobić placki budyniowe?

  • Do miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, cukier, wlej mleko i dodaj jajko. Wszystkie składniki krótko zmiksuj, tylko do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe placuszki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również przepis na:

sobota, sierpnia 15, 2020

Rolada drobiowa z cukinią

Rolada drobiowa z cukinią

Pyszna, letnia rolada cukiniowo-serowa z dodatkiem pysznego farszu składającego się z mielonego mięsa drobiowego, suszonych pomidorów i kukurydzy. Z podanych proporcji wychodzi naprawdę duża rolada. Doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Rolada drobiowa z cukinią



Rolada drobiowa z cukinią - składniki na ciasto:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 200 g sera żółtego
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek

Rolada drobiowa z cukinią - składniki na farsz:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 5 połówek suszonych pomidorów z oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 110 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, suszony czosnek

Jak zrobić roladę drobiową z cukinią?

  • Cukinię umyj, wydrąż gniazda nasienne, zetrzyj na dużych oczkach tarki, dopraw solą, wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę, by cukinia puściła sok.
  • Po upływie powyższego czasu dobrze odciśnij nadmiar płynu.
  • Do odciśniętej cukinii dodaj ser żółty starty na dużych oczkach tarki, pokrojone w cienkie paski pomidory, wbij jajka, dodaj majonez i posiekany koperek. Całość dopraw solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Masę cukiniowo-serową równomiernie rozprowadź na całej powierzchni blachy. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut do lekkiego zarumienienia.
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia, a następnie delikatnie oderwij od niego papier do pieczenia.
  • Przygotuj drobiowy farsz. Piersi z kurczaka zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą i suszonymi pomidorami. Do masy dodaj odsączoną kukurydzę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz suszony czosnek. Dobrze połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Ciasto cukiniowe połóż na blacie, i na mniej więcej 3/4 jego powierzchni, rozsmaruj przyprawione mięso. Całość zwiń w dość ścisłą roladę. Roladę zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Papier zdejmij z rolady dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również przepis na:





























Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger