poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Chrupiące bułki pszenne

Proste w przygotowaniu, miękkie bułki pszenne z chrupiącą skórką, które doskonale smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.
Chrupiące bułki pszenne





Chrupiące bułki pszenne - składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Chrupiące bułki pszenne - składniki na glanc:

  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70 ml zimnej wody


Jak zrobić chrupiące bułki pszenne?

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się drożdży.
  • Mąkę przesiej do dużej miski. Zrób wgłębienie i wlej rozmieszane drożdże. Miskę z mąką i drożdżami przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Po upływie powyższego czasu do mąki z rozczynem dodaj wodę, olej i sól. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i podziel na 8 równych części. Uformuj bułki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • W międzyczasie przygotuj glanc. Do rondelka wlej wodę, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Postaw na kuchence i podgrzewaj do czasu uzyskania mieszanki o konsystencji kisielu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Wyrośnięte bułeczki posmaruj glancem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego! 

Polecam Ci również mój przepis na:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz