Chrupiące, wspaniale pachnące, maślane ciasteczka cytrynowe z lukrem. Pycha! :)
Maślane ciasteczka cytrynowe z lukrem - przepis na ciastka:
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g zimnego masła
- 1 małe jajko
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
Ciasteczka cytrynowe z lukrem - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2,5 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić ciasteczka cytrynowe z lukrem?
- Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wbij jajko oraz dodaj sok i skórkę z cytryny. Szybko zagnieć ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą część owiń w folię spożywczą i włóż na około 45 minut do lodówki.
- Każdą część ciasta rozwałkuj na placek o grubości mniej więcej 3 mm. Dowolnymi foremkami wycinaj ciasteczka i przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciastka polukruj po ich całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Polecam Ci również przepis na:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz