piątek, 21 sierpnia 2020

Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)

Rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia na herbatnikach kakaowych, przełożonych smakowitą masą budyniowo - chałwową. Całości dopełnia polewa czekoladowa i biały sezam.
Ciasto z kremem chałwowym (bez pieczenia)


Ciasto z kremem chałwowym - składniki na ciasto:

  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 3 budynie waniliowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 250 g masła
  • 350 g chałwy waniliowej
  • około 350 g herbatników kakaowych
  • garść białego sezamu

Ciasto z kremem chałwowym - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Jak zrobić ciasto z kremem chałwowym?

  • W garnku zagotuj 750 ml. Do pozostałego 250 ml mleka dodaj żółtka i proszki budyniowe, krótko zmiksuj. Na gotujące się mleko wlej mieszankę budyniową z żółtkami i cały czas mieszając gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty, do czasu uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń pozostaw do ostudzenia. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. 
  • Chałwę rozdrobnij na mniejsze kawałki, np. przy pomocy widelca, dodaj do kremu, krótko zmiksuj.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż połowę herbatników, kolejno połowę masy chałwowej, znowu herbatniki, ponownie masę chałwową i na końcu herbatniki.
  • Ciasto wstaw do lodówki i zabierz się za przygotowanie polewy czekoladowej.
  • Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzoną polewą polej wierzch ciasta, a następnie posyp białym sezamem.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia: 


1 komentarz: