wtorek, 18 sierpnia 2020

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku, czyli mięsem mielonym z pomidorami, papryką i mozzarellą, to pomysł na pyszny, letni i pożywny obiad.
Cukinia faszerowana po bolońsku


Cukinia faszerowana po bolońsku - składniki:

  • 3 dość duże cukinie
  • 2 małe cebule
  • 5 ząbków czosnku 
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g mozzarelli (masa po odsączeniu)
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, suszony czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić cukinię faszerowaną po bolońsku?

  • Cukinię umyj, przetnij wzdłuż i wydrąż środki. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu. Wydrążone cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj farsz. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj mięso, smaż przez 10 minut. Kolejno dodaj pomidory z puszki i  drobno pokrojoną paprykę, smaż 5 minut. 
  • Odłożony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj do sosu, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano i suszonym czosnkiem. Gotuj jeszcze 3 minuty.
  • Mozzarellę pokrój w cienkie paski. Wyłóż nią spód podpieczonych połówek cukinii. następnie równomiernie rozłóż farsz. Połówki cukinii wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!
Cukinia faszerowana po bolońsku
Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

Cukinia faszerowana po bolońsku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz