Cukinię umyj, przetnij wzdłuż i wydrąż środki. Odłóż na bok 3 garści wydrążonego miąższu. Będzie potrzebny do sosu. Wydrążone cukinie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Przygotuj farsz. Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj mięso, smaż przez 10 minut. Kolejno dodaj pomidory z puszki i drobno pokrojoną paprykę, smaż 5 minut.
Odłożony miąższ z cukinii zmiksuj blenderem wraz z koncentratem pomidorowym. Dodaj do sosu, wymieszaj. Sos dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oregano i suszonym czosnkiem. Gotuj jeszcze 3 minuty.
Mozzarellę pokrój w cienkie paski. Wyłóż nią spód podpieczonych połówek cukinii. następnie równomiernie rozłóż farsz. Połówki cukinii wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz