Pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w mocno czosnkowym, mlecznym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Nie licząc czasu pieczenia, danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Polecam. :)
Kurczak pieczony w mleku - składniki:
- 1,5 kg podudzi (pałek) z kurczaka
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 główka czosnku
- 2 pęczki natki pietruszki
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kurczaka pieczonego w mleku?
- Pałki z kurczaka oczyść, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i krótko obsmaż kurczaka.
- Do mleka dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
- Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mlekiem, dodaj obrane ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki.
- Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze przez 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z naczynia pałki i do powstałego sosu wlej śmietanę kremówkę. Całość energicznie wymieszaj. Kurczaka podawaj z powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz