poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Kurczak pieczony w mleku

Pyszny i aromatyczny kurczak pieczony w mocno czosnkowym, mlecznym sosie z dodatkiem natki pietruszki. Nie licząc czasu pieczenia, danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne. Polecam. :)
Kurczak pieczony w mleku


Kurczak pieczony w mleku - składniki:

  • 1,5 kg podudzi (pałek) z kurczaka
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 główka czosnku
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kurczaka pieczonego w mleku?

  • Pałki z kurczaka oczyść, osusz i oprósz z obu stron solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i krótko obsmaż kurczaka.
  • Do mleka dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Całość energicznie wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
  • Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej mlekiem, dodaj obrane ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki.
  • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz mięso jeszcze przez 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij z naczynia pałki i do powstałego sosu wlej śmietanę kremówkę. Całość energicznie wymieszaj. Kurczaka podawaj z powstałym podczas pieczenia sosem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz