sobota, 29 sierpnia 2020

Ogórki w zalewie gyros

Pyszna sałatka z ogórków na zimę z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli, w pysznej i aromatycznej zalewie z przyprawą gyros. 
Ogórki w zalewie gyros



Ogórki w zalewie gyros - składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3 papryki
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku


Ogórki w zalewie gyros - składniki na zalewę:

  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 0,5 szklanki oleju
  • 30 g przyprawy gyros



Jak zrobić ogórki w zalewie gyros?

  • Ogórki umyj i pokrój w grube plastry, a następnie przełóż do dużej miski lub garnka, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
  • Marchewki obierz i pokrój w grube plasterki, a papryki i cebule w dość dużą kostkę.
  • Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Marchewki, papryki, cebule i czosnek przełóż do ogórków i dobrze wymieszaj.
  • Przygotuj zalewę. Do miski wsyp cukier, dodaj ocet, olej i przyprawę gyros. Dokładnie wymieszaj.
  • Zalewę wlej do miski lub garnka z warzywami i dobrze wymieszaj.
  • Warzywa z zalewą odłóż na bok na około 6 godzin. W tym czasie kilka razy przemieszaj warzywa.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż warzywa wraz z zalewą do słoików.
  • Słoiki mocno zakręć i zapasteryzuj. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na przetwory z ogórków:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz