Ogórki z curry to kolejne pyszne przetwory na zimę. Ogórki w zalewie curry o słodko-kwaśnym smaku to doskonały dodatek zarówno do kanapek, jak i do obiadu. Polecam!
Ogórki z curry - składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soli kamiennej
- 3 łyżki przyprawy curry
- 3/4 szklanki octu 10%
- 2-2,5 łyżeczki gorczycy
- 15 ziaren pieprzu
- 6 małych liści laurowych
Jak zrobić ogórki z curry?
- Umyj ogórki, odetnij z nich oba końce i cienko obierz ze skórki.
- Każdego ogórka przekrój na 4 części, a jeśli jest duży to na 8 kawałków.
- Przygotuj słoiki. Ja użyłam 3 słoików o pojemności 1 litra i wsypałam do każdego po około 3/4 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren pieprzu i po 2 małych liściach laurowych.
- Do słoików włóż ogórki. Każdy słoik przechyl na bok i układaj kawałki ogórków. Pod koniec układania słupki ogórków wciskaj w wolnej przestrzenie.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sól i przyprawę curry. Zagotuj. Następnie wlej ocet, ponownie zagotuj. Zalewę zamieszaj i od razu porozlewaj do słoików. Wszystkie ogórki muszą być pokryte zalewą, jednak należy zostawić około 1 centymetra wolnej przestrzeni od zakrętki. Słoiki mocno zakręć.
- Tak przygotowane słoiki należy zapasteryzować. Na dno dużego garnka połóż ściereczkę, wstaw słoiki i zalej wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek pokrywką. Od tego momentu gotuj słoiki przez około 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, postaw je wieczkiem do dołu i przykryj ściereczką. Słoiki pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz