Mocno pikantne ogórki z chili i czosnkiem, niewymagające pasteryzowania, to prawdziwy hit w moim domu! Każdego roku przygotowuję je z co najmniej potrójnej porcji, bo znikają w mig. Polecam!
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji) - składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki soli
- 1,5 szklanki octu 10%
- 8 łyżek oleju
- 3,5 szklanki cukru
- 1 główka czosnku
- 1 opakowanie chili (15 g)
Jak zrobić pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)?
- Ogórki dobrze umyj i pokrój w dość grube plastry. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 8 godzin. Po upływie tego czasu odlej wodę z ogórków.
- Przygotuj zalewę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, olej, dodaj cukier, chili i pokrojone ząbki czosnku. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj i ponownie zagotuj.
- Ogórki z zalewą odstaw na około 8 godzin, co pewien czas przemieszaj zawartość garnka.
- Ogórki przełóż do słoików. Nie pasteryzuj!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz