Mocno pikantne ogórki z chili i czosnkiem, niewymagające pasteryzowania, to prawdziwy hit w moim domu! Każdego roku przygotowuję je z co najmniej potrójnej porcji, bo znikają w mig. Polecam!
Pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji) - składniki:
3 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
1,5 szklanki octu 10%
8 łyżek oleju
3,5 szklanki cukru
1 główka czosnku
1 opakowanie chili (15 g)
Jak zrobić pikantne ogórki z chili (bez pasteryzacji)?
Ogórki dobrze umyj i pokrój w dość grube plastry. Zasyp solą, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 8 godzin. Po upływie tego czasu odlej wodę z ogórków.
Przygotuj zalewę. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki. Do garnka wlej ocet, olej, dodaj cukier, chili i pokrojone ząbki czosnku. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj i ponownie zagotuj.
Ogórki z zalewą odstaw na około 8 godzin, co pewien czas przemieszaj zawartość garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz