niedziela, 9 sierpnia 2020

Polonezy schabowe

Polonezy to pyszne roladki schabowe faszerowane nadzieniem cebulowo-pieczarkowym doprawionym koncentratem pomidorowym i musztardą. To pyszne urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Polecam!
Polonezy schabowe

Polonezy schabowe - składniki:

  • 600 g schabu
  • 400 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mąką do obtoczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić polonezy schabowe?

  • Schab oczyść, pokrój na kotlety i cienko rozbij. Dopraw z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania farszu.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w dużą kostkę. 
  • Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dorzuć pieczarki i smaż przez około 6-8 minut, do czasu odparowania wody.  Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wymieszaj, smaż jeszcze przez 3 minuty.
  • Farsz równomiernie rozłóż na rozbitych kotletach.  Mięso ciasno zwijaj w roladki.
  • Roladki panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, na końcu w bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również mój przepis na:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz